Excursion to the Park of Collserola
Last week we went on an excursion to the Natural Park of Collserola, there we learn how to use a map and a compass and some important things about preserving nature. They had a lot of fun!
Autors a les aules
El dimarts 5 de novembre, l’escriptor Àngel Burgas va fer una xerrada-col.loqui als alumnes de 4t d’ESO sobre la lectura del primer trimestre Noel et busca.
Podem aïllar l’ADN del nostre cos?
Hem fet un experiment senzill que ens ha permès veure el propi ADN!. Aquí en tenim unes fotos!
Projecte SSSPLAU: EL MAPA DE SOROLL
CRAM
Els nois i noies de 4t d’eso han fet una sortida a l’Aula CRAM el dimarts 21 de maig. L’activitat ha consistit en un estudi de camp sobre la contaminació al nostre litoral. Ha estat una activitat on han pogut aplicar el treball científic. Per recollir dades sobre la problemàtica, s’han desplaçat a la platja on han realitzat un mostreig per definir on i quins residus s’acumulen a la sorra, extrapolant els valors a tot el litoral català. Per acabar han fet una reflexió sobre l’impacte de la contaminació en la vida marina i les actuacions que es fan i es poden fer per minimitzar aquest efectes. Acabat el taller han visitat les instal·lacions del CRAM, on han conegut les tortugues que hi viuen. Ha estat una activitat ben interessant que ha contribuït a refermar la consciència mediambiental.
COMPUTER DESSIGN
En la optativa Computer Dessign están trabajando con programas como AUTOCAD y SKETCHUP.
Después de trabajar dibujos con medidas, ya están haciendo sus propios diseños en 3D, y empezando a aplicar materiales en ellos.
Fundació ALÍCIA
El passat dimarts 2 d’abril els/les alumnes van fer dos tallers a la Fundació ALÍCIA dins el recinte del MÖN SANT BENET:
TALLER CORREFOGONS:
És un taller concurs que promou la pràctica culinària i els bons hàbits alimentaris.
Com uns xefs professionals, formant equips de treball, van preparar una recepta de cuina ben saludable!. Mentre cuinaven cada equip va haver de respondre preguntes relacionades amb l’alimentació saludable, els productes de temporada, etc. Tot un repte!!.
TALLER FENÒMENS A LA CARTA:
Experiències científiques creatives per resoldre problemàtiques alimentàries
Truites sense ou i flams sense llet!
Vam viatjar al món de la cuina científica a través del treball que ha fet la Fundació Alíciacreant receptaris per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies o algun tipus de problemàtica alimentària.
Ens vam apropar als fenòmens culinaris des d’un punt de vista científic amb la intenció d’apropar la ciència a la vida quotidiana i veure com aquesta és capaç de donar-nos solucions.
Autoconeixement i prendre decisions
Hem començat el nostre programa d’ORIENTA-T de Junior Achivement, amb la conferència de la María Hernández sobre l’autoconeixement i prendre decisions.
Hem treballat la competència d’aprendre a aprendre i ha estat molt enriquidora per tota la classe.
“Fum, càmera …..acció”
Guàrdia Urbana
Divendres 18 de gener ens van venir a visitar dues agents de la Guàrdia Urbana, la Isabel i la Mònica. Van fer diferents xerrades als cursos de l’ESO.
Els alumnes de 3r i de 4t d’ ESO vam tractar el tema de l’alcohol i la conducció. Des del moment en què portem una bicicleta tots som conductors i tenim unes certes responsabilitats.Hem après que es realitzen controls d’ alcohol utilitzant l’ alcoholímetre i que hi ha una normativa molt estricta respecte el consum d’ alcohol. També ens han explicat les tècniques per a la detecció d’ altres drogues i com el consum d’ aquestes substàncies altera la nostra percepció. Alguns alumnes ho han experimentat amb unes ulleres especials que simulen com es modifica la percepció de l’entorn sota els efectes d’ aquestes substàncies.
La plaça del Diamant
El dimecres 23 els alumnes de 4t ESO van assistir al teatre Victòria a veure l adaptació teatral de La plaça del Diamant i posteriorment van realitzar una visita comentada del teatre, des de la grada fins als camerinos.
Geometria Molecular
Per comprendre com es distribueixen els àtoms a l’espai, els alumnes de Física i Química de 4t d’ESO han fet models amb plastilina.
D’aquesta manera han representat l’estructura tetraèdrica del metà o l angular de l’ aigua. Un pas més en el seu descobriment dels misteris de la química!
Ens visita l’escriptora Ana Alcolea
La escriptora Ana Alcolea ha ofert una xerrada als alumnes de quart d’ESO. Ha compartit amb ells la seva visió de la literatura i ha projectat fotografies dels escenaris on transcórrer el seu llibre “Donde aprenden a volar las gaviotas”. Al final,els alumnes han tingut l’oportunitat de fer-li preguntes i comentar amb ella el llibre mentre firmava exemplars a qui ho desitjava.
Cinema espiritual
El divendres 16 de novembre els alumnes de 3r i 4t d’ESO vam anar a la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Van veure la projecció de la pel·lícula “Campeones” d’en Javier Fresser i desprès vam participar en el col·loqui.
És una pel·lícula molt recomanable ja que parla de valors com: la diversitat de l’ésser humà, les discapacitats, el sentit de l’humor, l’entrega, la responsabilitat, la gratitud… de manera molt propera als adolescents.
Pràctica de conductivitat
L’estructura interna de la matèria és un factor que determina la seva conductivitat elèctrica. Els alumnes de 4t d’ESO han comprovat que metalls com l’alumini, el coure i l’estany són bons conductors. També han treballat amb substàncies iòniques sòlides i en dissolució. Quan s’encendrà la bombeta?
La Unió Europea avui
El 29 d’octubre ens va visitar Laura Rahola, cap de premsa de la Comissió Europea de la U.E a Barcelona. Va impartir dues conferències, una dirigida als alumnes de 3r i 4t de l’ESO i l’altra als alumnes de 1r i 2n BTX sobre l’actualitat de la U.E.
El contingut de les xerrades es va adaptar al nivell, als coneixements i a les inquietuds dels alumnes. Va parlar dels avantatges i desavantatges de pertànyer i de les possibilitats que se li poden obrir als estudiants amb els programes educatius europeus.
A partir d’aquí, els estudiants van intercanviar impressions i van fer preguntes a la Laura que ella va anar contestant i així l’alumnat va obtenir una visió global i objectiva de la UE actual ja que els nostres joves saben que Europa es troba actualment en un context de canvi polític i econòmic, amb el Brexit al centre del debat i també amb els problemes en matèria de seguretat i lluita contra el terrorisme i la preocupació sobre els refugiats.
Al acabar cadascuna de les xerrades, la Laura va felicitar als alumnes per el seu interès durant la seva intervenció i els va agrair el col·loqui que va seguir desprès de les seves exposicions.
Com fer un Projecte de Recerca?
Els alumnes de 4t de l’ESO vam fer un taller a la Biblioteca Andreu Nin sobre la recerca d’informació a les xarxes i a les Biblioteques.
Vam treballar sobre pàgines webs, l’estructura del treball i les seves parts, la citació de les fonts.
També ens van explicar el funcionament de les biblioteques i tots els documents, en molts formats, que podem obtenir i gaudir gràcies a les Biblioteques.